Παρόλο που υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και μονοπάτια, θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως yoga την ένωση ή σύζευξη των πολλών φαινομενικά αντίθετων στρωμάτων της ύπαρξής μας, του μυαλού και του σώματος, του εσωτερικού και του εξωτερικού, της δράσης και της αποδοχής.

Yoga είναι μια ολιστική εμπειρία του σώματος, της καρδιάς και του νου, μέσα από ένα περιπετειώδες μονοπάτι. Είναι ένα σύνολο πρακτικών που μας μετακινεί από τις ζώνες άνεσης του σώματος και του μυαλού, προκαλώντας τη διεύρυνση της ικανότητάς μας για μία ουσιαστικότερη σύνδεση και γνωριμία με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Ερχόμαστε σε επαφή με την αίσθηση του σώματός μας και της ψυχικής μας κατάστασης παρατηρώντας πώς αντιδρούμε κάθε στιγμή. Κάποιες μέρες αισθανόμαστε σίγουροι και άλλες φορές αισθανόμαστε άβολα. Έρχονται διάφορες αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα δυσφορία, δύναμη, φόβος, ευτυχία, ανησυχία και ανακούφιση. Μερικές φορές μπορεί να συμβαίνουν όλα στην ίδια πρακτική. Yoga είναι επομένως μια εις βάθος εκπαίδευση στην συμμετοχική παρατήρηση του σώματος, της καρδιάς και του νου.

Το επόμενο βήμα είναι η αποδοχή, να αφήσουμε την εμπειρία να είναι όπως είναι, χωρίς κριτική για ό,τι αισθανόμαστε. Ζώντας τη ζωή μας σε μια συνεχή ροή με τον εαυτό μας και αναπτύσσοντας το θεμελιώδη τρόπο ύπαρξής μας στον κόσμο.

Vayu Logo
© 2020 | created and hosted by zilsen
Hatha Yoga

Hatha Yoga

H λέξη Hatha έχει διπλή σημασία, ερμηνεύεται ως “ισχυρή”, αλλά και ως «ήλιος» (ha) και «φεγγάρι» (tha). Είναι ένα μονοπάτι για τη δημιουργία ισορροπίας και ένωσης των αντιθέτων. Πρόκειται για ένα σύνολο θέσεων (asana) που έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίσουν το σώμα, έτσι ώστε η ενέργεια να μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα μέσα στο σώμα.

Στην πρακτική hatha yoga δίνουμε χρόνο στο σώμα και στο νου, μένοντας για αρκετές αναπνοές και εμβαθύνοντας σε κάθε asana. Μαθαίνοντας να εξισορροπούμε την προσπάθεια και την παράδοση σε κάθε asana. Φέρνοντας την επίγνωσή μας στην αναπνοή, η οποία μας ενώνει και μας βοηθά να ηρεμήσουμε το νου, μένουμε στο παρόν και στην εξέλιξη της κάθε στιγμής.

Η πρακτική απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης ή προηγούμενης εμπειρίας. Δίνονται διάφορες επιλογές, έτσι ώστε να προσαρμόζεται η κάθε asana, στις ανάγκες του κάθε σώματος.

Restorative Yoga

Restorative Yoga

Είναι μια πρακτική που βασίζεται στην επιβράδυνση, τη συγκέντρωση και την αναπνοή. Ο αργός ρυθμός και η βαθιά αναπνοή ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, και το σώμα και το μυαλό εισέρχονται σε μια διαδικασία αυτοθεραπείας και αποκατάστασης. Η ακινησία είναι μια πολύ ισχυρή πρακτική τόσο για το σώμα όσο και για το νου.

Χρησιμοποιούνται συνήθως βοηθήματα (props) για να υποστηρίξουν το σώμα, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες, τουβλάκια και ζώνες. Παραμένοντας για αρκετά λεπτά σε κάθε άνετη θέση, το μυαλό χαλαρώνει βαθιά και το σώμα παραδίδεται στη βαρύτητα, απελευθερώνονται τυχόν εντάσεις, τόσο στο μυοσκελετικό σύστημα όσο και στον συνδετικό ιστό.

H Restorative Yoga ενδείκνυται για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης.

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga

Ο σανσκριτικός όρος Vinyasa σημαίνει “τοποθετώ με έναν συγκεκριμένο τρόπο”.

Η πρακτική vinyasa yoga αποτελείται από μία ρέουσα ακολουθία συγκεκριμένων asana, σχεδιασμένη αρμονικά. Η μετάβαση από τη μία asana στην άλλη είναι εξίσου σημαντική, συγχρονίζοντας την κίνηση με την αναπνοή και καλλιεργώντας έτσι τη σύνδεση της κάθε δράσης με την επόμενη. Απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν μια προηγούμενη επαφή με τη yoga, χωρίς να αποτρέπεται η συμμετοχή και σε αρχαρίους.